Rapenburg 36 Leiden een stadspaleis van formaat

Dit fraaie grachtenpand ligt prominent aan het Rapenburg nummer 36 het meest chique gedeelte van het Rapenburg in de Academiebuurt, het Westelijke deel van het centrum van Leiden en is gesitueerd op 410 m² eigen grond. Dit rijksmonument is omstreeks 1645 gebouwd in opdracht van Abraham Elsevier de voorvader van Elsevier. Voor het ontwerp tekende de bekende architect Arent van 's-Gravensande. De pilastergevel met tympanon maakt dit pand tot één van de topmonumenten van het Rapenburg. Momenteel is het pand in gebruik als notariskantoor maar dit stadspaleis kan op eenvoudige wijze worden getransformeerd naar een fantastisch woonhuis van formaat! Alle voorbereidingen zijn hiervoor gerealiseerd, het huis is voorzien van een nieuwe elektra bekabeling en ook de CV-installatie is volledig vernieuwd, inclusief in stijl passende monumentale radiatoren. Het Rapenburg ligt temidden van al het moois dat Leiden te bieden heeft en het is bovendien op loopafstand! Een prachtig historisch centrum, de rijke Hortus Botanicus, een ruim winkelaanbod en geweldige culturele voorzieningen.

Omschrijving

Omschrijving

Van een afstand is goed te zien dat de gevels van Rapenburg 34, 36 en 38 als één geheel zijn ontworpen, vermoedelijk door stadsarchitect Arent van ‘s-Gravesande, omstreeks 1650. De nadruk ligt op het middelste pand, nummer 36. Dat springt iets naar voren en wordt bekroond door een fronton, een driehoekig gevelveld. De gevels van 34 en 36 zijn in een verband gemetseld, wat duidt op een gezamenlijke bouw. De bouwheren van de panden waren dan ook verwanten van elkaar. Op nummer 36 was dit boekdrukker en verkoper Abraham Elsevier. Beide opdrachtgevers kozen wel voor een totaal verschillende indeling achter de gevel. De indeling van Rapenburg 36 is nog grotendeels ongewijzigd.

Indeling
De representatieve entree biedt toegang tot dit majestueuze object. Een lange gang voorzien van een prachtige marmeren vloer, origineel ornamenten stucwerk van wanden en plafond vervaardigd in Lodewijk XVI stijl leidt langs twee kamers – die zich links van de gang bevinden - naar een aanbouw tegen de achtergevel. De voorkamer (circa 46 m2) is uitgevoerd in een Chinese stijl, de zogenaamde “Chinoiserie”. Deze stijl was in die tijd erg modieus. Vervolgt u de gang dan leidt een trapje links naar de achterkamer: de opkamer (circa 44 m2). De opkamer deed dienst als representatieve ruimte. Hij keek uit op de tuin en op het ook door Arent van ’s-Gravesande ontworpen tuinhuis dat als een folly dienstdeed. Dit uitzicht moest ook de bewoners in landelijke sferen brengen.
Tegen de aanbouw is begin 20e eeuw een aanbouw gerealiseerd van circa 24 m², thans in gebruik als receptie. Ook bevinden zich hier een separaat heren- en damestoilet alsmede een pantry. Vanuit de opkamer, de receptie heeft u toegang tot de heerlijke tuin die perfect op de zon is georiënteerd.

Eerste verdieping
Via de prachtige trappartij komt u op de eerste verdieping. Hier een grote lichte overloop met toegang tot drie grote kamers. Twee kamers aan de Rapenburgzijde van respectievelijk 37 en 13 m² en een kamer aan de achterzijde van 29 m². Bijzonder aan deze ruimten is de oorspronkelijke afwerking, de nog aanwezige balkenplafonds en het prachtige uitzicht aan zowel de voor- als achterzijde. Naast deze kamer bevindt zich een gelijksoortige ruimte waarin een toiletgroep en pantry zijn gerealiseerd. De huidige eigenaars hebben het object volledig gerestaureerd en voorzien van nieuwe elektra, nieuwe CV-installatie en het stadspaleis is van boven tot onder in een goed en deugdelijk verfsysteem gezet.

Tweede verdieping
Vervolgt u de trap, dan komt u op de tweede verdieping. Deze trap geheel scheluw uitgevoerd en is een waar kunststukje van de schrijnwerker geweest. Het betreden van de trap is een bijzondere gewaarwording, ga maar eens kijken! Op deze verdieping treft u wederom een grote overloop met toiletvoorziening en eveneens drie kamers aan. Wederom twee aan de Rapenburgzijde van respectievelijk 48 en 13 m². Aan de tuinzijde is een grote kamer aan die over de volle breedte van het huis loopt. Deze heeft een oppervlakte van circa 40 m². Bijzonder aan deze ruimten is eveneens de oorspronkelijke afwerking, de nog aanwezige balkenplafonds en het prachtige uitzicht aan zowel de voor- als achterzijde.

Kapverdieping
Via de kamer aan de tuinzijde op de tweede verdieping kunt u met een trap die naar de kapverdieping leidt. Hier treft u een enorme zolder aan van circa 86 m², waarbij de originele kapgebinten zijn gerestaureerd en voorzien van een geïsoleerde kap. Een lichthof voorziet de trappartij in dit stadskasteel van daglicht. Deze kapverdieping biedt – door de enorme stahoogte – veel mogelijkheden voor de toekomstige koper.

Kelder
Onder het huis is een grote stahoge kelder van circa 44 m² die oorspronkelijk dienst heeft gedaan als keuken. Oude tegeltjes en een oude schouw geven een fraaie blik op honderden jaren geschiedenis. Achter de kelder is een tweede lage kelder die doorloopt richting de tuin. Deze heeft het formaat van de bovengelegen receptieruimte. Deze kelder heeft echter geen stahoogte.

Tuin
Achter het huis bevindt zich een grote stadstuin van ruim 25 meter diep die optimaal op de zon georiënteerd is. In de tuin bevindt zich een prachtig vrijstaand tuinhuis dat doet denken aan een folly. Ook hier bijzonder stucwerk in de gevel. Het tuinhuis annex gastenverblijf heeft een vloeroppervlak van circa 40 m² verdeeld over twee lagen. Tevens is er in de tuin nog een fietsenstalling.

Abraham Elsevier
Abraham Elsevier, bouwheer van nummer 36 is een verre voorvader van de grondlegger van uitgeverij Elsevier. De grootvader van Abraham Elsevier, Lodewijk Elsevier was een protestantse vluchteling uit Leuven die in 1580 een boekwinkel in Leiden had geopend wat al snel gevolgd werd door een uitgeverij. In 1626 werd kleinzoon Abraham Elsevier samen met zijn oom Bonaventura universiteitsdrukker in Leiden en brachten de Leidse zaak tot grote bloei.

Leiden
De geschiedenis van Leiden gaat ver terug en begint al voor het begin van onze jaartelling. Millennia lang wonen er mensen op de oevers van de Rijn, maar sinds 1200 na Christus kan er gesproken worden van een stad. Aan het eind van de vijftiende eeuw was Leiden de grootste stad van het graafschap Holland. Dit was voor een groot deel te danken aan de internationale lakenindustrie, maar ook door de vestiging in 1575 van de eerste universiteit in de Noordelijke Nederlanden. De Leidse universiteit ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste universiteiten van Europa en de grote mate van gewetensvrijheid bevorderde haar bloei.
Anno nu is Leiden een aantrekkelijk stad om te wonen, klein genoeg om informeel te kunnen zijn, groot genoeg voor een levendig en gevarieerd aanbod aan voorzieningen. En: Leiden heeft het allemaal: een prachtig historisch centrum, een royaal winkelaanbod en geweldige culturele voorzieningen. De binnenstad is bij uitstek geschikt om wandelend te ontdekken. Leiden heeft bovendien na Amsterdam het meeste water binnen haar stadsgrenzen stromen en geven de binnenstad ruimtelijke kwaliteit en karakter.

Het Rapenburg
Het Rapenburg is de bekendste gracht van Leiden. Het Rapenburg was tot 1389 een vestgracht en de zuidelijke rand van het centrum van Leiden. Al in de 17e en 18e eeuw werd het Rapenburg de mooiste straat van Europa genoemd, door hoogleraar Johannes Polyander à Kerckhoven, geciteerd in het boek Les délices de Leide (1712) en in Les délices de la Hollande (Parival, 1660): "van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste".

Bereikbaarheid
De bereikbaarheid per auto is uitstekend: Leiden ligt tussen de A4 en de A44. Met de trein ben je binnen 15 minuten op Schiphol of in Den Haag, met ruim een half uur in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Parkeren
Parkeren kan aan het Rapenburg (bewonersvergunning) en er zijn diverse openbare parkeergarages in de binnenstad.

Restauratiefonds en belastingdienst
Het restauratiefonds ondersteunt eigenaren die een monument willen onderhouden, restaureren, herbestemmen, verduurzamen of aankopen met een laagrentende lening. Zie www.restauratiefonds.nl voor meer informatie. Daarnaast zijn de restauratiekosten van het Rijksmonument aftrekbaar van uw bruto inkomen. De jaarlijkse onderhoudskosten zijn eveneens aftrekbaar. Zie www.belastingdienst.nl – woning – bijzondere situatie – rijksmonumentenpanden voor meer informatie.

Video

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit huis? Vraag de brochure aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de brochure te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u heeft direct toegang tot de brochures van andere prachtige objecten die wij in onze portefeuille hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de afbeelding om de brochure te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief