Verkocht!

Zestiende eeuws omgracht kasteel

Het Rijksmonument "Huys de Wamberg" is een zestiende eeuws omgracht kasteel op 1 hectare grond, dat zeer fraai gelegen is als middelpunt in het historische parkachtige bos van het oorspronkelijke Landgoed De Wamberg met circa 100 ha grond. Het landgoed De Wamberg ligt in het buitengebied van Berlicum nabij Den Bosch en op slechts 5 minuten van de uitvalswegen A2 en A59. 

Omschrijving

Bijzonderheden

  • Uniek object!
  • Uitzonderlijke originele staat
  • Vlakbij het hartje centrum 's-Hertogenbosch
  • Vlakbij de grote uitvalswegen A2 en A59
  • Uitermate geschikt voor zorg of wonen

Omschrijving

Restauratie
Op basis van het door de Monumentenwacht opgestelde rapport over 2010 werd in de periode maart - september 2011 een restauratie uitgevoerd aan de buitenzijde van het kasteel. Het dak werd - waar nodig - voorzien van nieuwe leiden, de daken (van de oranjerie), goten, afvoerpijpen en het lood en zink werd waar nodig gerepareerd. Ook het volledig buitenhoutwerk, zowel wat betreft de ramen en kozijnen alsook de luiken werden gerepareerd cq van nieuwe  delen voorzien.

Het totale buitenwerk werd geschilderd en teruggebracht in de originele en authentieke kleuren. De bouwmeester van het huidige gebouw en de grote restauratie in 1767 was J. van Santvoort. Een meester timmerman die destijds een bekende architect en aannemer was. Aan deze verbouwing herinneren twee consoles onder de moerbalken in de hal van het kasteel. Een console met leeuw en de naam van de toenmalige eigenaar J. van Rijckevorsel en een console met naam J. v.s. Voort. Beide consoles zijn gedateerd met het jaartal 1769.

Indeling
De oorspronkelijke delen van het huis stammen uit de 16e eeuw. Sinds die tijd is het verschillende malen verbouwd en uitgebreid. Het huis heeft een inhoud van ca. 3500 m2 en is gesplitst in een hoofdhuis en bijhuis. Het bijhuis is de voormalige bedienden woning en is voorzien van een eigen keuken, ingang, 2 slaapkamers, woonkamer en badkamer met ligbad.

Parterre hoofdhuis
De indeling van het huis is als volgt. Via de grote en statige entree met zwart en witte marmeren tegels komt u in het huis. Links de houten en fraaie monumentale trap naar verdieping. Vanuit de entree heeft u toegang tot verschillende ruimtes. Aan de rechterkant treft u de keuken, een "vintage" museumstuk! Hier treft u een primeur van een philipskeuken, een project van Philips bedoeld als tegenhanger van Siemes keukens uit de jaren '70 van de vorige eeuw.  Vanuit de keuken heeft u via een korte gang toegang tot een grote en stahoge kelder. Direct achter de deur zit een enorme (bruikbare, thans lege(!)) kluis waarvan de sleutels nog aanwezig zijn. In de kelder zijn een tweetal wijnkelders met afsluitbare compartimenten aanwezig. In die kelder werden ook Weck conserven bewaard. Rechts van de keuken is ondermeer een separate toiletruimte, de personeelsingang, dienstkeuken en (secundaire) trap naar de eerste verdieping.

Naast de keuken is de grote achterkamer (vroeger de eetkamer) met prachtige schouw en inbouwkast. Boven de schouw hangt een schilderij van een Heer van Lanschot. Voor de van Rijckvorsel familie was het landgoed Wamberg in eigendom van familie Lanschot. De inbouwkast is een porcelijnkast van enorme afmetingen bestemd voor diverse serviezen voor verschillende gelegenheden en afhankelijk van de importantie van de gasten. Daar gasten in zelfde "zaal" aanzaten konden ze eventueel zien of het beste servies te hunner ere gebruikt werd. Links van de schouw is een deur, die toegang geeft tot de lichte serre met openslaande deuren. Naast de eetkamer (en tevens recht tegenover de entree) is de voormalige huishoudkamer met een kastenwand.

Via de hal komt u in de statige zitkamer. De zitkamer in L-vorm heeft een prachtige haard en veel raampartijen. De bibliotheek is hoger gelegen en geeft via een ophaaltrap toegang tot de oude, thans lege stookkelder. Hier stond voorheen een enorme verwarmingsketel oliegestookt. Met de aanleg van CV op gas is deze verwijderd. Olietank is gesaneerd en een olietank is verwijderd. Vroeger was deze kelder in gebruik als aardappel opslagplaats met ingang op het terras (bestaat nog steeds). Vanuit de hal heeft u via de garderobe toegang tot de garage. 


Kenmerkend aan de ruimtes is het lichtinval dankzij de vele raampartijen. Vanuit de ruimtes heeft u uitzicht over het rondom gelegen perceel. Als in de winter het groot onderhoud is gedaan aan het St. Janslaantje, kan men vanuit binnen het St. Janslaantje zien liggen. Dit laantje geeft verbondenheid van Wamberg aan Den Bosch en de beroemde St. Jans Kathedraal.

Eerste verdieping
Op de eerste verdieping zijn vijf slaapkamers met ieder een eigen badkamer met ligbad en één kamer met douche. Twee kamers hebben bovendien een open haard. In de tijd dat in Nederland Captains of Industry werden ontvoerd en gekidnapt is het kasteel enige tijd in eigendom geweest van het concern Philips. Gezien de veiligheid van het kasteel met poort en gracht werd het verbouwd met slaapkamers aangepast met elk een badkamer ensuite voor de top van Philips.

Tweede verdieping

Via een afgesloten deur en trap heeft u toegang tot de enorme zolder met vroeger 3 meidenkamers. Dit was een geheime schuilplaats waar de Jonkheer in de oorlog zich kon verstoppen voor de vijand.

Op zolder is ook een water en CV installatie in cascade op gas (bj circa 2000 - 2001). Via de zolder is er toegang tot de klokkenstoel met wijzerplaat tegen de voorgevel. Het uurwerk van deze (toren)klok is in Nederland gemaakt door een bekend uurwerkmaker. Er is een slagwerk aan deze klok maar de familie van Rijckevorsel of voor hen de familie van Lanschot heeft de bel / klok van het slagwerk afgehaald. De bel is gegoten bij de bekende klokkengieter Joseph Petit.

Buiten
In de achtertuin zijn verschillende houten bergruimtes. Het eerste naast de brug met de gracht was oorspronkelijk een stal voor twee paarden met koets. Erboven is een hooizolder. In overige bergruimtes werd voornamelijk hout voor open haarden opgeslagen en tuingereedschappen. In het midden van het achter gazon is een put gelegen waar de handpomp op aangesloten was voor de tuinier. In de voortuin zijn nog elementen van de vroegere tuinaanleg aanwezig. Wamberg is omgeven door een gracht. Het niveau van de slotgracht kan gereguleerd worden door een sluisje dat bewoners kunnen bedienen. Door het sluisje kan water uit de Wambergse beek het niveau van de gracht regelen. Indien tuinen te nat zijn kan er water geloosd worden naar de Wambergse beek. De Wambergse beek loopt op andere waterwegen. 

NSW
De Wamberg is als historische buitenplaats gerangschikt onder deNatuurschoonwet van 1928. Voorwaarde bij verkoop is dat deze Rangschikking gehandhaaft blijft.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief