Kasteel Gronsveld, charmant kasteel nabij Maastricht

Op steenworp afstand van Maastricht ligt statig in het heuvellandschap een magnifiek kasteel(tje). Kasteel Gronsveld biedt u historisch wonen gecombineerd met 21e-eeuws woongenot op bijna drie hectare grond op maar vijf minuten afstand van het bourgondische Maastricht. Het is waarschijnlijk het mooiste kasteel van Limburg en ook nog eens het best gerestaureerd. Het maakt een verpletterende indruk. Kasteel Gronsveld is een echt kasteel, met veel authentieke stijlelementen, maar ook een echt familiehuis, het heeft zijn menselijke maat behouden. Kasteel Gronsveld is een ideale plek waar u kunt genieten van het buitenleven en alle drukte van de dag makkelijk achter u kunt laten. Het combineert het beste van de stad en het platteland. 

Omschrijving

Omschrijving

Op steenworp afstand van Maastricht ligt statig in het heuvellandschap kasteel Gronsveld. Een magnifiek kasteel(tje) gebouwd in fasen in de periode 1250 tot 1880. Kasteel Gronsveld biedt u historisch wonen gecombineerd met 21e eeuws woongenot op bijna drie hectare grond op maar vijf minuten afstand van het bourgondische Maastricht.
Het is waarschijnlijk het mooiste kasteel van Limburg en ook nog eens het best gerestaureerde. Het maakt een verpletterende indruk. Kasteel Gronsveld is een echt kasteel, met veel authentieke stijlelementen, maar ook een echt familiehuis, het heeft zijn menselijke maat behouden.
Kasteel Gronsveld is een ideale plek waar u kunt genieten van het buitenleven en alle drukte van de dag makkelijk achter u kunt laten. Het combineert het beste van stad en platteland. Steden als Keulen, Aken, Düsseldorf, Brussel en Antwerpen, met al hun levendigheid, kunst, historische musea, winkels en restaurants zijn in circa een uur bereikbaar. Dit geldt ook voor de directe nabijheid van Airports in Maastricht, Eindhoven, Düsseldorf en Brussel om snel en efficiënt internationaal te kunnen reizen. Nodig uw geliefden, familie en vrienden van over de hele wereld uit om vlakbij de culinaire hoofdstad van het Zuiden te vertoeven.

Algemeen
Een lange oprijlaan met oude kastanje bomen markeert de toegang naar het kasteel. Deze laan begeleidt u naar een besloten vergezicht, waarachter opeens het sprookjesachtige, in mergelsteen uitgevoerde, kasteel opdoemt. Het kasteel prijkt fier boven aan een glooiend gazon en staat midden in een prachtige parkachtige tuin, dat uitzicht biedt over het heuvelachtige landschap richting de Maas, België en Maastricht.
Het kasteel heeft een eeuwenoude historie. Het is gebouwd op de restanten van een kasteel uit de 11e eeuw. De oudste bestaande delen dateren uit de 13e eeuw. De kelders en de benedenverdieping zijn gebouwd in 1596 en de bovenverdiepingen in 1833. De vier stoere donjons -verdedigingstorens- zijn nog intact, evenals de elegante wintertuin. Van sierlijke torentjes tot een schitterende orangerie, alles is aanwezig.
De neogotische architectuur refereert aan een roemrijk verleden . In 1880 werd het huis verbouwd. Rond het kasteel bevindt zich een ruim en mooi park met glooiende grasvelden en eeuwenoude bomen.

Finesse
De huidige eigenaren hebben de afgelopen twintig jaar het hele kasteel, de orangerie en de ruïne tot in de finesse gerestaureerd en getransformeerd tot een ultieme droomvilla die van alle moderne gemakken is voorzien. Met respect voor de aanwezige originele elementen is o.a. de gehele infrastructuur (elektra, CV, gas, water, ringleiding, alarm, et cetera) vernieuwd. Tegelijk is het kasteel geheel geïsoleerd, waardoor de energiekosten, maar ook de onderhoudskosten relatief laag zijn. Van de kelder tot het dak is het kasteel in uitmuntende staat.
Het kasteel is opgetrokken uit mergelblokken met veldbrandsteen aan de binnenzijde. Bij de restauratie zijn bouwmaterialen toegepast waarbij alleen de beste kwaliteit het uitgangspunt is geweest. Het kasteel heeft de status van rijksmonument en buitenplaats.
Het geheel heeft een vloeroppervlak van circa 1.000 m2, met maar liefst veertien kamers met een grote een dubbele garage, een prachtige Orangerie, circa 100 m2, ideaal als kantoor of galerie, een indrukwekkende ruïne (circa 80 m2) die getransformeerd is tot een prachtig kantoor of vergaderruimte en een prachtige onder architectuur aangelegde tuin die naadloos aansluit op de unieke omgeving. Wonen in de buitengebieden van Maastricht is gegarandeerd mooi wonen waar het leven een extra dimensie krijgt door het glooiende landschap waarbij de weiden samen met de omliggende bossen een idyllisch landschap vormen.

Indeling
Het kasteel bestaat uit vier grote verdiepingen. Enkele kleinere ruimtes zijn doorgebroken waardoor het hele huis daadwerkelijk in gebruik is. Op de begane grond bevindt zich de entree, met verbinding naar de orangerie. Aansluitend een prachtige hal voorzien van naamse steen, met een monumentaal trappenhuis naar de verdiepingen. Aan de rechterkant een grote en gezellige woonkeuken voorzien van alle denkbare luxe en aan de linkerzijde van de hal nog een grote hal/ ontvangstruimte completeren het geheel. Op de begane grond treft u verder nog diverse ruimten, zoals een bijkeuken, een torenkamer en een grote garage van circa 60 m2.

Begane grond en eerste verdieping
Op de begane grond bevinden zich de hal en een schitterende grote woonkeuken van 45 m2. Verder is daar de bijkeuken en garage gesitueerd. Via de statige trappartij uitgevoerd in blauwsteen met houten trapleuningen en sier smeedijzeren balustrades komt u op de eerste verdieping. Rondom de overloop zijn in een U-vorm rond het trappenhuis een vijftal stijlkamers gerealiseerd. Alle kamers zijn door hoge dubbele deuren met elkaar verbonden. Hierdoor zijn de kamers heel intiem, terwijl het ruimtelijke gevoel nergens is aangetast. Alle wanden zijn voorzien van de mooiste behang, de authentieke eikenhouten vloerdelen lopen prachtig in elkaar over en de ornamentenplafonds completeren het geheel. Elke kamer heeft een eigen sfeer en door de kleurcombinaties is het een aantrekkelijk, spannend en harmonieus geheel geworden. Er zijn twee grote open haarden. Het uitzicht tenslotte is, waar u ook kijkt, magnifiek, zeker vanuit de wintertuin die aan de zuidzijde is gesitueerd en uitgevoerd is in gietijzer met glas.

Tweede verdieping
Op de tweede verdieping vindt u een royale overloop met aansluitend een master bedroom voorzien van een schouw, een overweldigende badkamer van 60 m2 en een dressing. In veel van de vertrekken in het kasteel vindt u eveneens deze kenmerkende schouwen.

Derde verdieping
Op de derde verdieping bevinden zich een drietal slaapkamers, een grote badkamer en een separaat toilet. Ideaal voor de ontvangst van gasten of relaties.

Zolderverdieping
De kapverdieping tenslotte voorziet met een vloeroppervlak van maar liefst 180 m2 in een overdaad aan bergruimte.

Orangerie
De orangerie heeft een eigen entree. De hoge ruimte is opvallend licht door de grote raampartijen en de gewelfde plafonds. Het geheel wordt geflankeerd door een inpandige donjon uit vervlogen tijden die garant staat voor een bijzondere ruimtelijke beleving. Onder de orangerie is een eeuwenoude kelder gesitueerd.

Ruïne
Tegenover het kasteel bevindt zich de oude ruïne. Dit is het oudste nog bestaande deel van het kasteel (13e eeuw). Deze ruïne is afgelopen jaren volledig gerestaureerd en getransformeerd tot een unieke vergaderruimte. De aanwezige gewelvenplafonds en de resten van een oude donjon maken deze ruïne misschien wel tot een van de mooiste ruïnes van Nederland. In deze ruïne bevinden zich alle faciliteiten die gewenst zijn voor zakelijke afspraken. Van een keukencounter tot een smartbord. Ook is deze ruimte voorzien van alle noodzakelijke databekabeling.

Kortom historisch wonen, in een bijzonder kasteeltje en toch alle voorzieningen zoals scholen, winkels, station binnen handbereik! 

Gecharmeerd van Gronsveld? Neem dan contact met ons op!

Netherlands Sotheby's International Realty     Marinus & Partners 
Emmalaan 23 Loosdrechtse Bos 11   Sint Hubertuslaan 4
1075 AT  Amsterdam 1213 RH  Hilversum   6211 KD Maastricht
+31 (0) 88 37 47 000 +31 (0) 88 37 47 000   +31 (00 43 325 22 44 
info@sothebysrealty.nl      info@marinusenpartners.nl
www.sothebysrealty.nl      www.marinusenpartners.nl

Video

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit huis? Vraag de brochure aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de brochure te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u heeft direct toegang tot de brochures van andere prachtige objecten die wij in onze portefeuille hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de afbeelding om de brochure te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief