Dutch Mountain "A sustainable work of art to live in"

Sommige architecten creëren gebouwen die in een museum tentoongesteld kunnen worden, maar een compleet huis dat in een gerenommeerde galerie als kunstwerk verkocht wordt is uitzonderlijk. Dit unieke duurzame huis, genaamd Dutch Mountain, is een internationaal groen statement en kunstwerk ineen.

Omschrijving

Omschrijving

Onder de rook van Amsterdam, aan de rand van de gemeente Huizen en in het Goois Natuurreservaat, ligt één van de meest unieke huizen van het land verscholen in het bos. Zelfs grotendeels onder het bos, want de natuur trekt langzaam over het pand heen.

De heuvel met het half ondergrondse huis van Sanne Oomen & Lucas Mol en hun kinderen wordt de volksmond Mol’sHoop genoemd. Een verwijzing naar het belang en de hoop op een groenere toekomst. In de tientallen internationale perspublicaties wordt het huis Dutch Mountain genoemd. Vorig jaar zond de mondiale Franse zender TV5 een er documentaire over uit en eerder dit jaar maakte BBC TWO uitgebreid opnames voor hun serie The World’s Most Extraordinary Homes.

Acht jaar na de allereerste plannen vinden de makers en bewoners het tijd rijp is voor een volgend project. Nog steeds is dit zelfvoorzienende huis zijn tijd ver vooruit. Het creatieve koppel, een architecte en een kunsthistoricus, willen weer een stapje verder gaan. “Het huis is af; we willen creëren in plaats van beheren en met een nieuw, circulair gebouwd project anderen wederom inspireren om duurzamer te wonen en te leven.”

Door hun creatieve en humorvolle kijk op bouwen en bouwmaterialen lukt het hen om met zaken die niemand meer wil hebben een state-of-the-art en toch tijdloos huis en interieur te scheppen. Dit alles gemengd met de door de eigenaren verzamelde en vaak zelf vervaardigde kunst & design (vaak van gerecyclede materialen) rechtvaardigt de in de kunstgeschiedenis gebezigde term ‘Gesamtkunstwerk’ voor het huis volledig. En dan ook nog eens van het duurzame soort.

"Het huis is niet aangesloten op het gas. (Daar zou iedereen van af moeten) Ook niet aan het riool, een helofytenfilter zuivert al het water dat het huis verlaat. Wel op het elektriciteitsnet, maar vooral om dat als batterij te gebruiken."

Zesendertig zonnecellen voorzien het huis van licht en warme maaltijden (vaak uit eigen moestuin). Het object is goed geïsoleerd en altijd behaaglijk warm dankzij laagtemperatuur vloerverwarming en het volautomatisch stoken van pellets (een afvalproduct uit de houtverwerkende industrie). Een leemkachel met pizzaoven(!) staat in het hart van het huis.

Een uitgekiende houten overstek zorgt aan de zuidzijde dat in de winter de laagstaande zon kan meehelpen bij verlichting en verwarming van het huis, maar in de zomer de zon buiten blijft en het huis niet gekoeld hoeft te worden.

Er zijn veel hergebruikte en lokale materialen gebruikt. Het meeste zichtbare hout is op een steenworp van het huis groot gegroeid.

Het is huis is door de zandlaag optimaal geïsoleerd en een ingenieus CO2 detectiesysteem zorgt dat de ventilatie alleen aanslaat als het nodig is.

Een ander duurzaamheidprincipe is dat het huis relatief makkelijk aangepast kan worden aan de wensen van toekomstige bewoners. De belangrijke functies zoals verwarming en elektriciteit zitten in de harde betonnen schil. Alle kamers zijn er als losse ‘doosjes’ ingezet en er kunnen makkelijk ‘doosjes’ toegevoegd worden. De constructie is zo ontworpen dat er zonder problemen 1 of 2 extra kamers in de loft van de huiskamer gehangen kunnen worden. In de kelder is ook nog van alles mogelijk. Het is zo gebouwd dat een inpandig zwembad geen grote ingreep behoeft.

De aan de muur gespijkerde 30 jaar oude Daimler Double Six, waar de bewoners jaren in rondreden moest ‘sterven’ voor hun groene droom en is inmiddels als een onsterfelijk ‘keukenkastje’ tegen de muur geparkeerd. De luxewagen hangt als een schilderij aan de wand en is een cadeautje voor de nieuwe eigenaren. Ook de rest van de op maat gemaakte meubelen hebben, net als de inpandige krielkippen, laten weten liever te blijven wonen waar ze wonen. De vossenfamilie in het bos, de uilen in de tuin, een paartje buizerds, de spechten, de goud- en appelvinken, zeven eekhoorns en twee mollen (geen familie van de verkopers) en elf bijenvolken willen – in overleg – eveneens graag blijven.

De 6565 m2 grote tuin vloeit aan drie kanten naadloos over in het bos en de heidevelden van het Goois Natuurreservaat. In die tuin kan nog een atelier, kantoor, gastenverblijf, paardenstal, botenhuis of bowlingbaan of … van zo’n 125 m2 gecreëerd worden.

Het oppervlak is verdeeld over een begane grond en eerste verdieping (320 m²), een kelder (220 m²) en een inpandige garage (50 m²)

Ondanks de landelijke ligging zijn winkels, scholen en sport- en medische voorzieningen op loop- en fietsafstand.

Vraagprijs Dutch Mountain:
Echte liefde is onbetaalbaar.

Toon 360 graden foto

Brochure downloaden

Brochure downloaden naar boven

Meer informatie over dit huis? Vraag de brochure aan!
Dit doet u snel en eenvoudig door op de brochure te klikken. Eenmalig maakt u een account aan en u heeft direct toegang tot de brochures van andere prachtige objecten die wij in onze portefeuille hebben! Door bij ons bekend te zijn kunnen wij u tevens de snelle en adequate service leveren die u van ons gewend bent!

Klik op de afbeelding om de brochure te openen.

Vraag bezichtiging aan

Vraag bezichtiging aan naar boven

Locatie van boven

Locatie van boven naar boven

Plan route

U vertrekt vanaf

Toon route

Bel direct

Deel deze pagina
X

Wij
brengen u het
leukste nieuws!

Ontvang onze nieuwsbrief