artikel_trends_header

Ontdek de 2023 trends voor high-end wonen

Sotheby’s International Realty staat wereldwijd bekend als dé professionele partner bij de verkoop en verhuur van woningen in het luxe segment. Jim Reerink, die Sotheby’s International Realty naar Nederland haalde in 2015, adviseert samen met zijn betrokken team in Nederland nationale en internationale klanten bij de aan- en verkoop van hun droomhuis of -appartement. Hierbij vertrouwt hij voor de Amsterdamse markt op partner Marianne Joanknecht. Recent is het derde kantoor geopend in Rotterdam, waar hij samen met partner Sebastiaan van der Velden de luxevastgoedmarkt bestiert. Reerink, Joanknecht en Van der Velden vertellen over bewegingen in de markt en de mooie rol van Sotheby’s International Realty, onder meer bij de stille verkoop.

Het statige pand van de vestigingen van Netherlands en Amsterdam Sotheby’s International Realty bevindt zich aan de door groen omgeven Emmalaan in Amsterdam-Zuid. Ook Sotheby’s Veilinghuis is in dit pand gehuisvest. Reerink: “Het is wereldwijd een van de Sotheby’s-voorbeeldlocaties waar Netherlands Sotheby’s International Realty en Sotheby’s Auction house hun handen ineen slaan, zodat de klanten optimaal bediend kunnen worden. Dit onderstreept de goede onderlinge verhoudingen en vergroot het nationale en internationale netwerk.

team_sotheby's_international

Welke trends kenmerken de huidige markt van luxe high-end woningen?

Reerink: “De Covid-pandemie heeft veel in beweging gezet. De vraag naar luxe woningen in het hoge segment is verder toegenomen; mensen investeren meer in een thuis dat van alle gemakken is voorzien. De stijgende hypotheekrente, de oorlog in Oekraïne en de toenemende energieprijzen beïnvloeden nu de markt, maar het heel hoge segment heeft er minder last van. De verkoop van luxe high-end woningen in Amsterdam en de rest van Nederland loopt door, maar het aantal bezichtigingen is wel iets afgenomen. In dat opzicht is Amsterdam vaak een graadmeter voor het verloop in de rest van Nederland. Aan ons de taak om ook in deze tijden de beste prijzen voor onze klanten te realiseren en ons te blijven onderscheiden met onze hoogwaardige service. Hetgeen wij mede door ons prachtige merk voor de klanten kunnen realiseren.”

Marianne Joanknecht is met haar meer dan dertig jaar ervaring een Amsterdam connaisseur. Ze geeft haar visie op de ontwikkelingen binnen de Amsterdamse woningmarkt. 


Marianne Joanknecht: “Het zijn inderdaad spannende tijden, want we kunnen niet voorspellen wat de verschillende ontwikkelingen uiteindelijk voor effect gaan hebben. Aan het begin van de coronapandemie dachten we dat de markt in zou storten, maar niets bleek minder waar; mensen investeerden júíst in hun thuis. Wel zagen we dat er meer aanbod kwam van huurwoningen, omdat het aantal expats sterk daalde vanwege de pandemie. Op dit moment zien we een stijgende vraag naar huur boven koop – onder meer omdat de expats weer terugkeren – én van ouderen naar een gelijkvloers appartement met lift en buitenvoorziening; een groep die tijdens de pandemie extra geïsoleerd was en nu dus terugtrekt naar de stad. Voor jonge gezinnen met kinderen blijft een woning in Amsterdam nagenoeg onbetaalbaar en het aanbod van een gewilde vrijstaande villa in Amsterdam-Zuid is heel gering. Gelukkig weet ik met mijn expertise en grote netwerk de bijzondere huizen goed te vinden en ook de kopers en huurders die hiernaar op zoek zijn.”

In hoeverre is de stille verkoop belangrijk voor de high-end huizenmarkt?

Reerink: “Net als vorig jaar blijft de stille verkoop aantrekken. Steeds meer vermogende klanten waarderen ons concept van ‘stille verkoop’, waarbij vertrouwelijkheid een belangrijk uitgangspunt is. Er is veel geld in Nederland, maar mensen dragen dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten liever niet uit. Ze zijn zich bewust van de veiligheidsrisico’s en geven daarom de voorkeur aan anonimiteit. Mede ons enorme internationale Sotheby’s-netwerk maakt deze lowkey aan- en verkoop in geheel Nederland mogelijk. Internationaal werken wij nauw samen met de meer dan twintigduizend makelaars in ruim duizend vestigingen in zeventig landen van de Sotheby’s International Realty-familie, om aan de hoge wensen van onze klanten te voldoen. Wij zijn niet afhankelijk van marktplaatsen zoals Funda; deze zetten wij slechts beperkt in.”

"Steeds meer vermogende klanten waarderen ons concept van ‘stille verkoop’, waarbij vertrouwelijkheid een belangrijk uitgangspunt is"

Is Nederland aantrekkelijk om te wonen voor het internationale publiek?

Reerink: “De laatste jaren zien we een globale trend van Nederlanders die in het buitenland gevestigd zijn en die terug willen naar Nederland. Deze verlangens worden gedreven door onder meer familiebanden, fiscaal-financiële motieven of door redenen die meer politiek van aard zijn. Grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven, maar ook suburbs als Wassenaar, ’t Gooi, en Kennemerland hebben een aanzienlijke aantrekkingskracht en een internationaal karakter, dat mooi aansluit op het internationale karakter van Sotheby’s International Realty. Wij zijn daardoor de ideale partner voor immigranten en Nederlanders die in het buitenland verblijven en die in Nederland een luxe woning zoeken. Wij kennen de markt, begrijpen onze klanten en wij kunnen aan hun behoeften voldoen. Ook de vraag naar een tweede huis in het hogere segment in Nederland neemt toe.”

Kennis maken met Netherlands Sotheby's International Realty?

Met Netherlands Sotheby’s International Realty kiest u voor de beste makelaar in exclusief onroerend goed en de beste vastgoedmarketeer met het grootste nationale en internationale netwerk. “Netherlands Sotheby’s International Realty” is de exclusive partner van Sotheby’s International Realty World Wide voor Nederland. Neem nu contact op voor meer informatie. 

Blijf steeds als eerste geïnformeerd over stilleverkoop, het nieuwste aanbod en unieke evenementen!
Name(Required)
Uitzonderlijk Vastgoed, Exclusieve Toegang
Schrijf u in!
Name(Required)